Diabetische voet

Diabetische voet
Diabetes is een stofwisselingszieke. Hierbij bevindt zich teveel of te weinig glucose(suiker) in het bloed. Glucose krigen we via ons voedsel binnen en het hormoon insuline, gemaakt in de alvleesklier, zorgt dat de glucose in onze cellen kan komen.Bij mensen met diabetes of suikerziekte maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline meer aan of reageert het lichaam niet goed op insuline.

Er zijn 2 soorten diabetes:
Type 1 diabetes: Deze soort van diabetes komt op alle leeftijden voor, meestal al op jonge leeftijd. Het lichaam maakt geen insuline meer aan, de glucose kan de cellen niet meer in en de hoeveelheid glucose is daardoor te hoog in het bloed.

Type 2 diabetes (ouderdomsdiabetes): Dit type heeft verschillende oorzaken. Het kan zijn dat de alvleesklier zijn werk wel doet en insuline aanmaakt, maar de insuline zijn werk niet kán doen óf de alvleesklier zijn werk niet goed doet en er zo te weinig insuline is. Er komt zo te veel glucose in het bloed. De meeste diabetische patiënten krijgen op oudere leeftijd met de ziekte te maken. Door een patroon van verkeerd eten, krijgen steeds meer jongere mensen last van Diabetis 2.

De diabetes voet is onder andere te herkennen aan:

  • droge voeten of kloven, brokkelige nagels en verhoogde kans op schimmel (kalk)nagels,
  • minder gevoel in de voeten of juist tintelingen en pijn,
  • wondjes die moeilijk genezen, verhoogde kans op voetzweren,
  • verkleuringen aan tenen en voeten.

Hoe langer u diabetes heeft, hoe meer kans u heeft op problemen aan de voeten. Voetafwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Er is een grotere kans op schimmels, infecties of zweren. Het kan zijn dat u een verminderd gevoel krijgt in uw voeten, zodat u niet voelt dat u een wondje heeft of een te hete temperatuur kunt voelen. Daarnaast kan het zijn dat u pijnscheuten in uw voeten voelt of krampen in benen en voeten.

Het is dus uitermate belangrijk om uw voeten om de paar weken te laten controleren door een pedicure met de aantekening diabetische voet. U kunt de behandeling van een Diabetische Voet soms vergoed krijgen via uw zorgverzekering. Kijk hiervoor naar de voorwaarden van uw zorgverzekering.

Nuttige tips ter voorkoming van voetklachten bij Diabetes:

* Controleer uw voeten dagelijks. Als u de onderkant van uw voeten niet goed kunt bekijken, leg een spiegel op de grond en bekijk uw voet daarin. Bij bijzonderheden contact opnemen met uw huisarts.

* Gebruik geen likdoornpleisters en verwijder eelt en likdoorns niet zelf.

* Loop nooit op blote voeten, zorg voor goed passende schoenen en draag sokken zonder dikke naden, plooien of strak elastiek. Draag anders uw sokken binnenste buiten en contoleer uw schoenen regelmatig op spijkertjes of steentjes.

* Gebruik geen kruik in bed. Neem geen warme voetbaden.

* Was uw voeten regelmatig , droog ze zeer goed af, vooral tussen de tenen en wrijf uw voeten in met speciale creme

 

Powered by webXpress